+4542921117 hej@rikkegade.com

“Alt for mange ledere kaster sig i dag over løsninger, før de har diagnosticeret problemet. Det betyder, at forandrings- og innovationsprocesser ofte ender resultatløse.”

Således mener innovationsekspert Thomas Wedell-Wedellsborg.

Han mener, at ledere i dag skal handle hurtigt, og derfor er forhippede på at komme i gang. De hopper direkte til løsningen, og overser måske derfor vigtige detaljer som har betydning for hvilken løsning de skal vælge.

 

Hurtig problemløsninger gælder også i sygefraværet

Det er desværre også min erfaring indenfor sygefraværet.

Hvis sygefraværet er for højt, så ønskes et quick fix. Det skal løses nu og her. Ledere skal være pro-aktive og handlende.

Det der ligger lige til højrebenet, og som jeg ofte ser er at indføre en strammere politik for sygesamtaler.

Altså hvor der måske har været sygesamtaler efter 3 ugers sygdom, så bliver de nu indført efter 14 dage. Eller hvis der ikke har været afholdt fraværssamtaler med de der er ofte fraværende, så bliver der indført fraværssamtaler efter et skema med hvor medarbejderen eksempelvis har 2 fraværsperioder på 3 måneder.

Både sygesamtaler og fraværssamtaler er super gode værktøjer.

Løser din løsning problemet?

Men der er flere problematikker i indførsel af værktøjerne.

For det kan jo være det ikke løser problemet. Det kan være at det blot er lappeløsningen oven på et større underlæggende problem.

Dernæst når der indføres sygesamtaler og fraværssamtaler så lægges fokus på at der er noget “galt” med den enkelte medarbejder der er syg, og ikke andre årsager.

Både sygesamtaler og fraværssamtaler er super gode værktøj at implementere i sygefraværspolitikken, men hvis du vil lykkes med sygefraværsproblematikkerne, så kan de ikke stå alene.

Hvad er det “virkelige” problem?

For måske er der noget galt med kulturen.

Måske er det bare blevet okay at tage en øv-dag når der er en snert af hovedpine.

Eller blive hjemme fredag efter torsdags-baren.

Eller lige tage en ekstra dag efter forkølelsen for at være sikker på ikke at smitte mere.

Eller…

 

Eller måske er der problematikker i arbejdsmiljøet.

Måske kan medarbejderne ikke lide alt den fokus på målinger. Måske er der for hårdt pres. Manglende indflydelse. Processer og rutiner der kunne optimeres eller gøres nemmere. Måske tør medarbejderne ikke komme med deres mening, og så er det nemmere blot at melde sig syg.

 

Så før du kaster dig over sygesamtaler og fraværssamtaler, så OVERVEJ: Kan der være andre faktorer på spil?

 

5 forskellige årsager til din medarbejder er syg

Du kan måske opfriske mit tidligere blog-indlæg 5 årsager til din medarbejder er syg, for inspiration.

Og ellers er det bare at dykke ned i årsagerne og finde ind til dem.

Hvis du vil have hjælp til at dykke ned i årsagerne så kan du finde hele 3 metoder til at undersøge årsagerne bag sygefravær i e-bogen  “6 trin til mindre sygefravær”.

 

Eller du kan deltage i SYGEFRAVÆRS-AKADEMIET hvor hele modul 3 “SPØRGETID”, handler om at finde ind til årsagerne bag medarbejderne sygefravær, for at kunne tage fat om det faktiske problem, og ikke bare lave lappeløsninger.

God fornøjelse.