+4542921117 hej@rikkegade.com

I en nylig analyse kom Dansk Erhverv med påstanden “350.000 danskere pjækker”. Tallet er kommet ved, at de har spurgt 1007 personer, og har konstateret, at 12% af disse har afholdt en sygedag uden at være syg gennem 12 måneder. Altså pjæk.

Jeg har arbejdet med sygefravær i over 10 år nu, og det billede som Dansk Erhverv prøver at tegne kender jeg ikke.

De har så hellere ikke spurgt ind til årsagen bag de 12%.

 

FOR hvorfor har man lyst eller brug for at melde sig syg, uden at være syg?

De tre største årsager er ikke pjæk, men:
* Man har barn syg
* Der er dårligt arbejdsmiljø og ledelse – og/eller manglende fleksibilitet
* Profylaktisk sygefravær

 

Den største årsag til sygefravær uden selv at være syg, er at have barn syg

* 18% af arbejdsmarkedet er udenfor overenskomst, og er derfor ikke garanteret fri ved barnets sygedag. (Kilde: Dansk arbejdsgiverforening)

* Det er de færreste børn der bliver raske efter 1. eller 2. barns sygedag. Tidligere var det bedsteforældre der så passede, men med stigende pensionsalder er de stadig på arbejdsmarkedet.

* En undersøgelse af forældre til børn mellem 0-6 år viser, at 56% af forældre har været nødsaget til at melde sig selv syg for at blive hjemme og passe deres syge barn. (Kilde: Epionon for BUPL, 2021)

* Dette passer med at det er de 18-39 årige, der i undersøgelsen for Danske Erhverv har det største forbrug af sygedage, uden at være syg.

Læs mere om barn syg problematikken her. 

Dårligt arbejdsmiljø er en anden årsag til sygefravær

En tidligere forskning peger på, at 43% af sygefravær skyldes dårligt arbejdsmiljø. Dette kan spænde fra ulyst til at gå på arbejdet, ondt i maven på grund af konflikter eller generel mistrivel eller bekymringer der giver hovedpine, der gør at medarbejderen bliver hjemme.

En anden ting er fleksibiliteten på arbejdspladsen. Jeg har hjulpet mange virksomheder med sygefravær og trivsel, og har her afholdt samtaler eller fokusgrupper med medarbejdere. Her er manglende fleksibilitet eller lydhørhed fra ledelsen også et punkt til sygefravær:

* Som medarbejderen der spurgte om fri til sine forældres guldbryllup – og fik nej. Og meldte sig syg for at deltage.

* Eller medarbejderen med PMS hovedpine, der spurgte om hun måtte sidde hjemme og arbejde de dage, men fik nej. I stedet blev det sygefravær.

 

Profylaktisk sygefravær eller sygefravær der skal forebygge sygefravær

For især stress ramte kan det hyppige eller klatfravær være nødvendigt, for at den stressede føler at de kan klare den næste periode. Der er endda stress ramte der melder sig syg, for at arbejde på et projekt de er bagud med…

Så næste gang at du hører om pjæk, så tænk på at det er de færreste ting der er så sort-hvide. Hellere ikke sygefravær der er komplekst og prekært.

I denne post er jeg slet ikke kommet ind på løsningerne. For de er der naturligvis.

 

Vil du have hjælp til at arbejde med sygefraværet på jeres arbejdsplads, så kontakt mig her.