+4542921117 hej@rikkegade.com
93% af alle brugere af nikotin starter inden de er 22 år. De unge er påvirket af manipulerende markedsføring, influencere og nye tobaksprodukter

 
Af Rikke Gade

I puberteten er hjernen under ombygning. Den kan have svært ved at veje beslutninger for og imod. Samtidig får teenagere et større kick ved at tage chancer.

”Der er derfor et ’Window of opportunity’ for et stærkt afhængigheds skabende produkt, der slår hver anden bruger ihjel”, fortæller Ulla Toft, der er formand i Dansk Selskab for Folkesundhed i et foredrag på Worlds No Tobacco Day.

De unge manipuleres af tobaksindustrien

I 1964 kom tobaksindustrien med et etisk kodeks, der forbød markedsføring mod unge mennesker under 25 år. Kodekset er stadig gældende, men andelen af de unge rygere er stigende i Danmark.

Tobaksindustrien benytter sig af sofistikeret og skjult markedsføring fra streamingtjenester til unge influencers, der oplæres i hvordan tobaksprodukter ser naturlige ud på fotos. På bare ét år har streamingtjenesten Netflix tredoblet deres visning af rygning, fortæller Ulla Toft.

Tobaksprodukter er livsstilsprodukter

De traditionelle nikotinprodukterne er udvidet til både at indeholde e-cigaretter og opvarmet tobak. E-cigaretter er ikke kategoriseret som tobak eller lægemiddel, og har andre markedsføringsregler. Dette udnytter tobaksindustrien med gratis ’smagsprøver’ til de unge. Et hul i lovgivningen, som Ulla Toft håber, en ny lovgivning får lukket.  

De nye produkter markedsføres på Instagram med smukke influencere på dyre rejser omgivet af luksus. Luksus der er betalt af tobaksindustrien. Produkterne markedsføres ikke som tobak, men som livsstilsprodukter, godt hjulpet af hashtags som #thinkdifferent, #glamour og #kiss, der referer til en livsstil der tiltrækker unge, men egentlig er hashtags for tobaksprodukter. På den måde er influencers blevet en del af problemet med de unge rygere, da de repræsenterer et liv og image, som de unge misunder og kopierer.

Influencere er en del af løsningen

WHO har lavet en plan for, hvordan de ønsker at forebygge rygning hos de unge. De vil eksponere manipulationsteknikkerne som tobaksindustrien benytter, men de vil også inddrage en del af problemet, nemlig influencers. ”WHO vil styrke influencers til at forsvare ungdommen og være katalysatorer for forandring ved at involvere dem i kampen mod ’big Tobacco’”, fortæller Ulla Toft.

Artiklen er et led i diplomuddannelsen til Fagjournalist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.