Spring til indhold

#LukSkolenNU

Jeg bliver så frustreret når jeg i mit FB feed og andre steder hører:

“Det er jo bare en almindelig influenza”

“I en almindelig influenza sæson dør der hvert år 1000-2000 alene i Danmark, så 4000 på verdensplan er jo ingenting”.

“Tænk på hvor mange der dør i trafikken hvert år”.

Bla bla..

Jeg har selv tænkt sådan. For nok 10 dage siden. Men jeg er blevet klogere. Hvordan – jo jeg begyndte at undersøge alt hvad jeg kunne finde.

Hvor mange forventes smittet i Danmark?

Hvorfor har jeg så skiftet mening: Det er ikke en almindelig influenza. Tal fra både Kina og Italien viser at op imod 20% af de smittede har brug for behandling i sundhedsvæsenet.

Ved en almen influenza epidemi bliver mellem 5-10% ramt i befolkningen. Ved pandemier 10-30%.

Statens Sundhedsstyrelse er moderatE og regner med at 10% af Danmarks befolkning bliver smittet indenfor de næste 3 måneder. (Du skal jo tænke på, at der er INGEN i Danmark der er immune. Ingen der er vaccineret imod virussen. Og at covid-19 smitter mere end en almen influenza).

Så hvis Sundhedsstyrelsen “worst case”-scenario kommer til at holde, så er tallene:

10% af 5,800.000 er 580.000 smittede i Danmark.

Ud af de 580.000 vil 90% af dem ikke kræve behandling eller kontakt med Sundhedsvæsenet.

Det vil de resterende 58.000 tilfælde dog.

Af de 58.000 smittede forventes det, at 80% kun er let syge, og ikke kræver hospitalsindlæggelse.

Der vil dog være 15% (8.700) der har behov for indlæggelse, og 5% (2.900) der er kritisk syge.

Hvis der kom 11.600 smittede der kræver hospitalsindlæggelse i løbet af de næste 3 måneder, så vil det have store konsekvenser.

Konsekvenser hvis vi ikke gør noget

Ved en samtidig smitte af de 10% i Danmark vil det danske hospitalsvæsen bryde sammen. Der er i Danmark i forvejen kun 12.300 sengepladser, så der vil ikke være nok hospitalssenge, ikke nok læger, ikke nok sygeplejersker og ikke nok respiratorer… (dem er der kun 432 af…)

Dette vil medføre at den nye Epidemi lovgivning, der er ved at blive hastebehandlet, skal tage i brug. En lovgivning der giver de danske læger/hospitaler mulighed for at skulle vælge hvem der skal behandles – og hvem der IKKE skal – som vi ser sker i disse dage i det italienske hospitalsvæsen – og medfører høje dødstal.

Hvorfor skal vi tage covid-19 alvorligt?

Det er sammenbruddet af hospitalsvæsenet vi skal undgå. Sammenbruddet der vil kunne medføre at læger vil skulle vælge hvem der har størst sandsynlighed for overlevelse: kræftpatienten, patienten med blodprop, den kronisk syge, den ældre med covid-19…

Det er DERFOR, at vi skal tage covid-19 alvorligt.

Derfor at vi alle skal gøre alt for at hjælpe med at få den så flade kurve som muligt af sygdomssmitten bredt ud over tid, og ikke den eksplosive stejle kurve som vi har i disse dage.

Men gør regeringen nok?

Vi er stadig i fasen med “inddæmning” for hindre at smitten spreder sig ukontrolleret mellem danskere. Men i og med at faktisk op til 90% ikke kræver behandling for sundhedsvæsenet kan mange flere være smittede med det de troede er en “influenza” men covid-19.

Hvordan inddæmmer vi så spredningen af covid-19? Med den eksplosive vækst vi pt har så er det ikke nok med hygiejne tiltag og undgå offentlig transport. Nej, der skal mere drastiske midler til.

Luk de danske skoler nu

I dag har Grækenland lukket alle deres 700 skoler på ubestemt tid. De har kun 89 smittede.

Tjekkiet har også lukket skoler med over 100 elever. De har kun 41 smittede.

Skoler i dele af Spanien er lukkede. Skoler i Rumænien er lukkede. Og der er mange flere lande.

Hvorfor? Jo, for historisk har det vist sig at en reaktion med at lukke skoler tidligt i et forløb medfører færre smittede over tid og færre dødsfald, da børn og unge typisk er smittespredere.

Hvis vi virkelig vil inddæmme smitten, så er det det næste skridt i Danmark. Ja, det koster. Men det gør et total nedbrud af hospitalsvæsenet også.

Så hvor mange smittede skal der til før at vi i Danmark lukker skoler? Og bare det så ikke er for sent.

Statens Sundhedsstyrelse er i dag kommet med en rapport hvor de beskriver at de regner med at mellem 1.680 til 5.600 mennesker vil dø af en epidemi i Danmark som covid-19.

Men skulle vi ikke arbejde på et mindre tal.

#LukSkolenNU

Share This